Många människor vill få veta om det vi äter under vår egen livstid påverkar de epigenetiska märken som kontrollerar viktiga gener, såsom de som är inblandade i cancer.

Sambandet mellan epigenetik och cancer är långt ifrån klart, men tumörceller har ofta jämförelsevis låga nivåer DNA-metylering. Metylering skulle kunna stänga av viktiga gener och bidra till att cancer bildas. Studier i både människa och djur tyder på att en hel lista med födoämnen, alltifrån alkohol till zink, skulle kunna ha inverkan på metylering och cancerkänslighet, fastän ibland kontraintuitivt. Till exempel har kost med lågt folsyrainnehåll fatiskt kopplats till övermetylering av vissa gener.

Mat och hälsa är ökänt svårt att studera hos människa. De flesta människor är, till skillnad ifrån laboratoriedjur och icke förvånande, något emot att matas med samma näringskontrollerade käk dag efter dag. En storskalestudie av mat och cancer som kallas EPIC, innefattandes en halv miljon människor i tio europeiska länder, skulle kunna avslöja några av sambanden mellan ämnen i maten med metyleringsmodifierande verkan och cancerrisk.

Så vilket är beviset för att vissa föreningar i maten kan påverka epigentiska märken på vissa gener? En snabbgenomgång av den vetenskapliga litteraturen ger ett par artiklar. Till exempel; en studie av patienter med cancer i magtarmkanalen satte metyleringen av en viktig gen i samband med en persons intag av grönt te och kålväxter. Andra forskare har kopplat folsyra- och alkoholkonsumtion till metylering av vissa nyckelgener vid tarmcancer. Metylering av en gen som är inblandad vid huvud- och halscancer förknippas också med lågt folsyrainnehåll i kosten.

Så om du är sugen på att sköta om ditt epigenom, då kan du pröva att mumsa i dig mat som tillför byggstenarna för metylering i kroppen (se Du är vad du äter). Bra folsyrakällor är exemplevis bladgrönsaker, ärter och bönor, solrosfrön och lever likväl som folsyraberikat bröd och frukostflingor. Kolin finns i ägg, sallad, jordnötter och lever (återigen! Min mamma hade rätt trots allt...).

För att höja intaget av metionin; pröva spenat, vitlök, paranötter, kidneybönor eller tofu. Och om du är sugen på något icke-vegetariskt är kyckling, nötkött och fisk alla bra källor. För Zink-intag; slå på stort med en tallrik ostron. Och medan du är inne på havsfrukter; få dig lite vitamin B12 till livs ifrån fisk.

Slutligen, om du letar efter något att skölja ner måltiden med verkar rött vin vara ett bra val då dess resveratrol skulle kunna hjälpa till att förbygga cancer och åldrande. Men, se upp; många viner innehåller ochså betain, särskilt de billigare varianterna, och alkohol kan störa folsyrans verkan i kroppen och stöka till metyleringsmönstren. Det är kanske bäst att hålla sig till ett glas. Och överväg inte ens att tända en cigarrett på maten. Förutom att skada DNA så kan en del ämnen i tobaksrök förändra epigentiska märken; cancerproblematik i kubik alltså.

Tills vi förstår mer om sambanden mellan födan och epigenetik verkar det bästa rådet vara att få i sig mycket gröna grönsaker, begränsa alkoholintaget och äta lever!

Läs mer...
Du kan lära dig mer än du någosin trott möjligt om gentiken bakom mössens pälsfärg här