Så hur ger allt detta ett alternativ till det asketiska bruket av en kaloriarm diet för bibehållen ungdom? Polyfenoler, ämnen som produceras av stressade växter är kanske svaret. Resveratrol, en av nitton kemikalier som undersökts av ett labb under ledning av Sinclair (Harvard), befanns kunna höja nivåerna av aktivt Sir2/SirT1. Med detta och annan forskning som bas, bildade man ett läkemedelsföretag, Sirtris, för att genomföra kliniska studier av ämnen med egenskaper som motverkar åldrande. Resveratrol har fått rykte om sig som vår tids mirakelmedel mot åldrande. För ett mer naturligt grepp skulle man kunna pröva den franska dieten, närmare bestämt rödvinet i den samma, vilket berättigas av de höga nivåerna av resveratrol i vindruvsskal och som motverkar det mindre hälsosamt höga fettinnehållet i en typiskt fransk mathållning.

Om en diet i fransk stil inte är tillräckligt utsvävande, så kan du bjuda dig själv på vinotherapie på exklusiva vingårds-spa som den på Marqués de Riscal Vinernas Stad i Rioja med sitt ultramoderna tjugohundratals-cahteau. Här kan din hud få Sauvignon scrub och Cabernet-duschkräm och andra polyphenolrika hudvårdsbehandlingar. Men, glöm det estetiska, huden är helt enklet inte lika porös som tarmarna, så låt de spanska vinerna flöda, de överträffar med sitt höga resveratrolinnehåll typiskt franska druvsorter som Pinot noir. Eller också så kan man helt enkelt hålla sig till druvjuice.

Skönhet och ungdom åsido, kliniska studier på resveratrol och derivat därav är viktiga för medicinsk forskning. Vi har fler skäl än någonsin att tro att resveratrol skulle kunna utgöra en bra behandling av neurodegenerativa sjukdomar, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och mer nyligen, ge en över lag förbättrad form, kanske genom förbättrad funktion av mitokondrier och motoriska muskler. Diskussionen handlar nu om vilken dos som är optimal. En sak till: resveratrol måste tas i sin trans-form. Så kolla resveratrol-tillskotten på hälsokosthyllan, de flesta innehåller inte den aktiva formen.

Sammantaget är många spännande saker på gång i forskningen omkring Sirtuiner och sirtuin-modulerande molekyler. Trots att vår kunnskap om jäst är större, har Sirtuiner tydligt vissa epigentiska effekter även i däggdjur, men kanske det är för tidigt att föreställa sig vilka epigenetiska terapier som kan bli resultatet av Sirtuinernas molekylära måltavlor. Vad vi vet är dock att Sirtuin-förhöjare som resveratrol inger terapeutiskt hopp för många neurodegenerativa sjukdomar, hjärtsjukdomar och metabola åkommor och till och med fettma. Att knapra piller kommer emellertid aldrig att bota allt ont och användning av resveratrol berättigar inte njutningslystnad. Kom ihåg, du kan inte både ha kakan och äta den.

Besläktad artikel