Vår sista katt fick heta Guinness (som det välkända irländska mörka ölet!) eftersom hon hade spräcklig päls och såg ut som ett stop öl där skummet håller på att lägga sig. Om jag hade 25 000 pund över och om Guinness fortfarande levde skulle jag kunna överväga att få henne klonad. Men jag kanske skulle bli lite sur på den nya kissen, eftersom hon knappast skulle likna min älskade Guinness. Den första klonade katten, Carbon Copy, skapades i Texas från en spräcklig calico-katt (vilket innebär att den hade samma typ av sköldpaddsteckning som Guinness). Men det visade sig att den lilla kattungen inte blev någon ”karbonkopia” fast hon hade exakt samma DNA som sin genetiska ”mamma” Rainbow.

Det kan delvis förklaras av ett epigenetiskt fenomen som kallas X-inaktivering. Calico-katter är alltid honor, vilket betyder att de har två X-kromosomer i varje cell. Genen för orange päls ligger på X-kromosomen, men det finns en annan version (allel) av genen som ger svart päls. Hos honkatter (XX) stängs den ena X-kromosomen i varje cell av (inaktiveras), så om en hona ärver båda allelerna (orange och svart) blir pälsen fläckig i båda färgerna.

Inaktiveringen sker slumpmässigt, vilket betyder att man aldrig kan få exakt samma mönster när man klonar en calico-katt. Carbon Copy skapades från en äggcell där kärnan hade ersatts med en kärna från Rainbow. Även om cellen som Carbon Copy klonades från hade en inaktiv X-kromosom gör utvecklingsprogrammet att båda X-kromosomerna blir aktiva igen, och kromosomerna inaktiveras därefter slumpmässigt i de olika cellerna. Resultatet blir ett helt annorlunda pälsmönster även om två individer är genetiskt identiska.

Den handfull miljonärer som deponerat celler från sina prisbelönta katter kan få betala alldeles för mycket för ett djur som ingen kan garantera blir någon kopia. I stället för att de betalar mer än 5 000 kr för privilegiet och 700 kr årligen, plus den ganska maffiga kloningsavgiften när deras älskling väl ser dagens ljus, kunde man kanske övertala dem att ta hand om någon av de miljontals övergivna husdjur som annars skulle avlivas.